Ήμουν ένας από τους τυχερούς εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενάντια στις νέες περικοπές που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρόσφατα. Πάνω από 100-χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι  αποφάσισαν να φωνάξουν όσο πιο δυνατά μπορούν, ενάντια σε ένα πρόγραμμα λιτότητας το οποίο μπορεί να τους φέρει σε οικονομικά επίπεδα αναξιοπρέπειας, όπως έγινε στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην  Ιταλία και στην Πορτογαλία τον τελευταίο καιρό. 

                            Η ανεργία καλπάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όποιος αποφασίζει να πάει το πανεπιστήμιο, αποφασίζει ταυτόχρονα να είναι χρεωμένος για την υπόλοιπη ζωή του, λόγω κόστους διδάκτρων. Το φημισμένο δημόσιο σύστημα υγείας ιδιωτικοποιείται, ενώ 1 στις 4 γυναίκες  δε μπορεί να βγει στη σύνταξη αυτή τη στιγμή, καθώς το ποσό που θα είχε να λαμβάνει θα ήταν τόσο μικρό ώστε δε θα μπορούσε να επιβιώση. Ως αποτέλεσμα η κάθε γιαγιάκα δουλεύει έως και μετά τα 70 της...

                                 Τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα στην πορεία του Σαββάτου (20 Οκτωβρίου, 2012) συνέβησαν όταν κάποιες χιλιάδες διαδηλωτών την εγκατέλειψαν. Πολλές διαφορετικές μονάδες της αστυνομίας προσπαθούσαν να αποφύγουν το αναπόφευκτο, έχοντας ως στόχο να κρατήσουν υπό έλεγχο τους διαδηλωτές που ήθελαν να πάνε την πάλη τους ένα βήμα παραπέρα. Τα πιστά σκυλιά της εξουσίας ήθελαν να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές των ομάδων Occupy, των Anonymous  και τους αναρχικούς, αλλά ευτυχώς απέτυχαν. 

                            Οι διαδηλωτές μέσα σε λίγα λεπτά κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο χάους στους κεντρικούς δρόμους του καπιταλιστικού Λονδίνου. Παίζοντας τύμπανα και χορεύοντας, δημιούργησαν τεράστια κίνηση στην Oxford street και στη Regent Street, ενώ τουρίστες κοιτούσαν αποσβολωμένοι.

                                    Τότε το πιο περίεργο πράγμα συνέβη: οι διαδηλωτές - τους οποίους ακολουθούσαν από πολύ κοντά οι μπατσοι διαρκώς - προσπαθούσαν να μπουν δυναμικά μέσα σε καταστήματα πολυεθνικών που έχουν βρει τρόπους ώστε να αποφεύγουν φορολογία αξίας δισεκαττομυρίων λίρών, όπως η Vodafone, τα Starbucks, ta McDonald's, τα Primark, τα TOPSHOP και τα φαρμακεία Boots. Για καλή μας τύχη οι γενναίοι διαδηλωτές πολλές φορές κατάφεραν να εισέλθουν στα πολυκαταστήματα φωνάζοντας συνθήματα ανάντια στη φοροδιαφυγή.  

                                       Όμως η αστυνομία, αντί να διευκολύνει τους διαδηλωτές ενάντια στις εταιρίες-φοροφυγάδες, ή έστω να μην παρεμβαίνουν σε αυτή την ιδιότυπη διαμαρτυρία, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να χτίσουν τείχος μπροστά από κάθε κατάστημα, με σκόπο να μην τους επιτρέψουν την είσοδο, σα μπράβοι της νύχτας.  Οι μπάτσοι προσπάθησαν να περικυκλώσουν  τους διαδηλωτές, (τακτική που ονομάζεται kettle δηλαδή εγκλωβίζουν τους διαδηλωτές σε ανοιχτό χώρο, χωρίς πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα για 3-4 ώρες) τους προκαλούσαν, τους τρομοκρατούσαν, κάποιους τους συνέλαβαν, ενώ έριξαν ξύλο σε δημοσιογράφους, με σκόπο να τους σπάσουν το ηθικό, όμως είμαι σίγουρος ότι απέτυχαν.  Τώρα πια κανένας δεν πιστεύει ότι η αστυνομία είναι με το μέρος του πολίτη. 

                                       Η αλήθεια είναι ότι η αστυνομία το Σάββατο προστάτευε ένα χρεοκοπημένο κοινωνικό σύστημα, που βρίσκεται σε κώμα. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Γηραιά Αλβιώνα έχει χάσει την ηθική της υπόσταση, αλλά και το ηθικό της, όλα στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και του καταναλωτισμού. Τα Harrods έγιναν το παγκόσμιο σύμβολο της ψευτο-ευμάρειας, ενώ όλα τα ψώνια έτρεχαν να αγοράσουν τα ρούχα τους στο Oxford Circus. 

                                     Τώρα που όλος ο πλανήτης έχει παραδεχθεί ότι η ελεύθερη αγορά δεν είναι... το Κοράνι για να την ακολουθούμε τυφλά, κι ότι οι υπερασπιστές της είναι που ευθύνονται για το ότι βρισκόμαστε σε αυτά τα χάλια. Ο απλός πολίτης στη Βρετανία δε μπορεί να πειστεί ότι εκείνος φταίει για την κρίση και πρέπει να τιμωρηθεί με τη μείωση του εισοδήματος του. Το πιο μεγάλο στοίχημα  τώρα είναι ο ίδιος αυτός πολίτης να πειστεί ότι υπάρχει ανάγκη για μια επανάσταση αξιών στο Μεγάλο Βασίλειο. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, μια και στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχει γίνει ποτέ ούτε καν μια σοβαρή κοινωνική εξέγερση, όμως πρέπει να τη χτίσουμε. 

                                          Είτε θα είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα, που θα στηρίζει το δημόσιο τομέα, τις κοινωνικές παροχές, τους εργαζομένους και ένα νέο τρόπο ζωής, ενάντια στις τράπεζες του καθεστωτικού city και των πολυεθνικών, είτε θα είναι ένας ένοπλος αγώνας, οι πραγματικές δυνάμεις της αριστεράς - και δεν εννοώ φυσικά το κόμμα των Εργατικών - πρέπει να καλύψουν αυτό το κενό, και πρέπει να το κάνουν τάχυστα. Αλλιώς, τα φασιστικά και ρατσιστικά BNP και EDL θα δυναμώσουν την αντζέντα του μίσους, και μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να βυθιστεί πίσω στο μεσαίωνα...  









 
                   Μετά από χρόνια, ίσως από το 2005, παρακολουθήσαμε ένα ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο μπάσκετ χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα. Μου έμοιαζε περισσότερο με ντέρμπι ποδοσφαιρικό στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεταξύ των "αιωνίων", όπου καλά σχόλια μπορούσε κανείς να κάνει σχεδόν μόνο για το νικητή, αλλά ποτέ για την ποιότητα του ματς. Βέβαια εκείνες τις εποχές μπάλα έπαιζε μόνο η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς και του Σαβέφσκι. Αντίθετα όμως στο μπάσκετ δεν υπάρχει 3ος πόλος. Κι έτσι πολύ φοβάμαι ότι το entertaining basketball μπορεί να αποτελεί οριστικά παρελθόν. Ελπίζω να κάνω λάθος...

                          Ο γηπεδούχος έμοιαζε σε κάποια σημεία του πρώτου ημιχρόνου με ερασιτεχνική ομάδα, η οποία έχει και κάνα δύο παλαίμαχους να παλεύουν. Πολύ κακή άμυνα, στατική επίθεση, απίστευτη αστοχία στις βολές, και στα σουτ έξω απ' τη ρακέτα. Στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξε καλύτερη άμυνα και είχε καλύτερες επιλογές, όμως ίσως δεν υπάρχει πλέον η ποιότητα στην ομάδα για να γυρίσει ένα τέτοιο παιχνίδι. 

                                Θέλω να πιστεύω ότι απλά οι πράσινοι δεν έχουν βρει ακόμα τη χημεία τους, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να λειτουργούν τα πάντα στην εντέλεια. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι ενδεχομένως έκαναν ένα κακό παιχνίδι, ή μάλλον ένα αγχωμένο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα διαψευσθώ, καθώς στα προηγούμενα παιχνίδια τους, 2 εκ των οποίων στην Ευρωλίγκα, είχαν πολύ καλύτερη εικόνα. 

                         Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ πιο δυνατά στο παιχνίδι, χωρίς φόβο, τον οποίο όμως έδειξαν και με το παραπάνω προς το τέλος, όπου πήγαν να χάσουν το ματς μέσα απ' τα χέρια τους. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλές επιλογές στην επίθεση στο πρώτο ημίχρονο, μια και τα περισσότερα σουτ οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα τα έπαιρναν υπό πολύ καλές προϋποθέσεις, είτε κάτω από το καλάθι, είτε με ελεύθερα σουτ. Στην άμυνα δε, έπνιξαν τον αντίπαλο, με αποτέλεσμα το φυσιολογικό +12. 

              Η εντυπωσιακή αυτή εικόνα, ειδικά μετά την ήττα-στραπάτσο στην Κωνσταντινούπολη, άλλαξε αρκετά στο δεύτερο ημίχρονο καθώς ο Ολυμπιακός έδειξε σαν να ήθελε απλά να κρατήσει το προβάδισμά του. Φάνηκε να χάνει την αυτοσυγκέντρωση του και να τρομοκρατείται, χωρίς λύσεις ούτε στην  άμυνα ούτε στην επίθεση, ούτε από τον πάγκο. Είναι πολύ φανερό στην αρχή της σεζόν, πως αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά, οι ερυθρόλευκοι είναι σαφώς κατώτεροι από πέρσι. Μπορεί να μην τους λείπει η χημεία, τους λείπει όμως το πάθος η φρεσκάδα, η ζωντάνια και η διάθεση για το παιχνίδι. Ακριβώς τα στοιχεία δηλαδή που τους ανέβασαν στα ουράνια πέρσι σε Ελλάδα και Ευρώπη, και που έκαναν το μπάσκετ τους να είναι τόσο απολαυστικό.

                        Έχω την ελπίδα ότι ο Παναθηναϊκός όσο περνάει ο καιρός θα παίξει καλύτερα. Δε μπορεί να στηρίζεται μόνο στον 33χρονο Διαμαντίδη και στο Σχορτσιανίτη που δε μπορεί να αγωνίζεται για πάνω από 20-25 λεπτά το πολύ. Ο Αργύρης Πεδουλάκης περιμένει περισσότερα από κάποιους παίκτες του, ειδικά τον Ούκιτς και τον Κίτσεν. Ο Ολυμπιακός δείχνει λίγο κορεσμένος. Ίσως να το αποβάλλει σιγά σιγά όσο πάμε προς το TOP-16 της Ευρωλίγκας, αλλιώς ίσως κάποια ήττα στην Ελλάδα από μια καλή ομάδα όπως ο Κολοσσός ή ο Πανιώνιος, θα μπορούσε να είναι ένα δυνατό χαστούκι για να ξυπνήσει. Σίγουρα όμως δεν παίζει ακόμα το καλύτερο του μπάσκετ.  Πρέπει λοιπόν και οι 2 να βελτιωθούν - χρόνος υπάρχει άλλωστε - ώστε να δούμε ένα καλύτερο ποιοτικά ματς στο 2ο γύρο στο Φάληρο. 


                          









 
                          
                           Νιώθω τύψεις που δε θα είμαι στις πορείες στην Ελλάδα την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου.  Μένω όμως στο εξωτερικό και είναι αδύνατο να έρθω πίσω. Μακάρι να μπορούσα να διαδηλώσω και να παλέψω με όσα μέσα διαθέτω, όχι γιατί θα βγει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά για να βγάλω την οργή μου. 

                               Νιώθω τύψεις που δε μένω στην Ελλάδα πλέον. Στην αρχή έφυγα για την εμπειρία, αλλά τώρα δε μπορώ να γυρίσω. Νιώθω σαν να έχω βγει Σάββατο βράδυ έξω και παρτάρω, και κατά τις 2 καταλαβαίνω ότι έχω ξεχάσει τα κλειδιά μου... Συνεχίζω να παρτάρω, αλλά δεν έχω τρόπο να γυρίσω σπίτι μου. 

                              Νιώθω τύψεις που αφήνω όλους τους νταβαντζήδες που ελέγχουν τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και τις μεγάλες κατασκευαστικές (Αλαφούζος, Μπόμπολας, Κυριακού, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης κλπ.) να κάνουν ότι θέλουν στην Ελλάδα και να διαπλέκονται με τους Έλληνες πολιτικούς. 

                                   Νιώθω τύψεις γιατί δε μπουκάρω σε ένα από τα καθεστωτικά κανάλια, τύπου Mega για να τρομοκρατήσω τα δημοσιογραφικά πιστά σκυλιά της εξουσίας (Πρετεντέρης, Παπαδημμητρίου, Πρωτοσάλτε, Καμπουράκης, Τρέμη, Καψής, Αναστασιάδης κλπ)  απλά κάνοντας τους μερικές ερωτήσεις ζωντανά στον αέρα, για το γιατί κρύβουν σημαντικά σκάνδαλα, γιατί πάντα στηρίζουν συγκεκριμένες τράπεζες, γιατί δεν παίρνουν ποτέ το μέρος των εργαζομένων...                       

                            Νιώθω ενοχές που δε βοηθάω εθελοντικά μετανάστες στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν περίθαλψη, δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν χρήματα, ενώ ζουν με το φόβο μην τους σκοτώσουν οι Χρυσαυγίτες ή οι διάφορες μαφίες που ζουν και βασιλεύουν στη χώρα. 

                            Νιώθω ενοχές που δε μπορώ να πείσω ούτε τους ανθρώπους στο στενότερο περιβάλλον μου ενάντια στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Δε μπορώ να τους πείσω ούτε να έρθουν σε μια πορεία μαζί μου, ούτε καν να απεργήσουν τις μέρες της γενικής απεργίας. 

                              Νιώθω ένοχες και δε μπορώ καν να διανοηθώ πως οι γονείς μου φοβούνται τόσο πολύ την οποιαδήποτε αλλαγή, ώστε ψηφίζουν ακόμα τα καθεστωτικά κόμματα που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ - οι γονείς μου που ήταν στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973. Ακόμα περισσότερο νιώθω τύψεις που δεν αντιμετωπίζω τον πατέρα μου κατάφατσα, για το γεγονός ότι έχει πάντα ένα χειρότερο λόγο να πει για το ΣΥΡΙΖΑ απ' ότι για τη Χρυσή Αυγή.  

                               Νιώθω τύψεις που δεν είμαι στην Ελλάδα για να σπείρω το φόβο στους ψευτόμαγκες Χρυσαυγίτες, που ξέρουν μόνο να δέρνουν και να σκοτώνουν ανυπεράσπιστες γυναίκες και πρόσφυγες. 

                            Από την άλλη μεριά, είμαι ένοχος γιατί δεν αποκαλύπτω την ταυτότητα μου. Δε μπορώ όμως γιατί θα χάσω τη δουλειά μου, όμως αυτό με ΠΝΙΓΕΙ...

                            Νιώθω ένοχος γιατί προερχόμενος από ένα αναρχικό και αριστερό background δε μίλησα ποτέ ενάντια στη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Πάντα είχα κάτι άλλο να πω ως προτεραιότητα. Αν και ως γνωστόν το ελληνικό κράτος σε κάνει φοροφυγά με τις πράξεις του. 

                            Είμαι ένοχος, γιατί απολάμβανα τα αγαθά που μου πρόσφεραν οι γονείς μου, κλέβοντας το κράτος. Αν και βέβαια όλα τα κράτη είναι οι πρώτοι κλέφτες σε όλο τον κόσμο. 

                             Είμαι ένοχος γιατί ποτέ δεν πήγα στη Μέση Ανατολή να υπερασπιστώ τους Παλαιστινίους στον αγώνα τους να γυρίσουν πίσω τα σπίτια τους. Αν και μου πήρε καιρό να καταλάβω ότι δεν υπερασπίζονται όλοι οι Εβραίοι το αυταρχικό κράτος του Ισραήλ. 

                             Είμαι ένοχος γιατί ποτέ δεν πήγα να ζήσω στην Κούβα, ή με τους Ζαπατίστας στο Μεξικό, για να υποστηρίξω τα κινήματα τους και τις επαναστάσεις τους. Αν και δε συμφωνώ απόλυτα με καμιά από τις δύο εξεγέρσεις. 

                              Είμαι ένοχος που ποτέ δε βρέθηκα στην Αφρική ως εθελοντής για να βοηθήσω ανθρώπους που πεθαίνουν από ασιτία. Τα λίγα χρήματα που δίνω ως φιλανθρωπία, δεν είναι σε καμιά περίπτωση ούτε ψίχουλα προς μια τέτοια κατεύθυνση. 

                                Τέλος είμαι ένοχος γιατί δε γράφω για όλα τα παραπάνω κάθε μέρα. Αλλά δεν έχω το χρόνο και πρέπει να παριστάνω ότι απολαμβάνω τη ζωή. 

GreekRagnaroker


ΥΣ1: Όποιος θέλει μπορεί να συμπληρώσει τις δικές του τύψεις, είτε ως σχόλιο στο κείμενο, είτε στο twitter και στο facebook 

ΥΣ2: Αύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στη Διεθνή Αμνηστία προχωρούν σε απεργία. Εάν ούτε η Διεθνής αμνηστία δε σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν υπάρχει πλέον καμιά ελπίδα για τον πλανήτη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό το θέμα εδώ: 
http://www.uniteforoursociety.org/blog/entry/why-human-rights-workers-at-amnestys-international-secretariat-are-taking-s/